Apple tocmai a lansat public beta-ul Safari 3. Noutatea cea mai mare este versiunea pentru Windows.

Safari 3 Performance

Safari 3 promite sa fie cel mai rapid browser (in comparatie cu IE 7, FF 2 si Opera 9; tabelul din dreapta se refera la timpul de pornire al aplicatiei; valorile mai mici sunt mai bune).

Safari 3 Inline Find

O noutate pentru toti utilizatorii (adica si cei de pe OS X) este cautarea, care acum seamana cu cea din Firefox si este o imbunatatire binevenita si mult asteptata.

O chestie care se poate dovedi utila – si pe care n-am vazut-o inca la alte browsere sa fie built-in – este redimensionarea casutelor de text. Asa ca, de acum, poti redimensiona casutele in care scrii text, de pe orice site. Eu am incercat si (deocamdata) nu am reusit decat sa le maresc pe verticala.

O functie noua este SnapBack. Butonul SnapBack apare in casuta de cautare dupa ce ai click-uit pe unul din rezultatele cautarii. Daca click-uiesti pe el te va duce inapoi la pagina cu rezultatele cautarii, indiferent cat de “adanc” ai vizitat un site.
SnapBack functioneaza si pentru campul de adresa.

Safari 3 on Windows XP

Motivul portarii Safari pe platforma Windows este faptul ca oricine va putea dezvolta “aplicatii” pentru iPhone. Aplicatiile 3rd party vor fi aplicatii web bazate pe AJAX. Asa ca, orice aplicatie web ce este compatibila cu Safari, este compatibila si cu iPhone.

Recomand cu cea mai mare caldura sa folositi Safari. Mai e cale lunga pana sa ajunga la nivelul de customizare al Firefox, dar este foarte sigur si stabil.
UPDATE : am folosit ceva mai mult timp Safari pe Windows si nu este asa de stabil. Se pare ca nici prea sigur nu e din moment ce Thor Larholm a gasit un exploit in numai doua ore de la lansare.

UPDATE 2: Pe 22 iunie a fost lansata versiunea 3.0.2 a Safari, versiune ce remediaza mai toate problemele intalnite pe versiunea de Windows. Pentru a updata, downloadati din nou Safari sau folositi Apple Software Update (Start -> Programs -> Apple Software Update).
[Sorin, merci pentru reminder]

Safari 3 Public Beta poate fi downloadat de aici.